14 Ocak 2009

Aşure :)





Aşure yapmak kolay, dağıtmak çok zevkli ama hazırlaması çok zor. Son iki sene hariç 6-7 saatim malzemeleri hazırlayıp aşureyi pişirmekle geçiyordu. Çift düdüklü çalışıyordum. Belimin ağrısından sonraki iki günü azap içinde geçiriyordum. İki senedir aklım çalıştı:))) nohut ve fasülyeyi birkaç gün öncesinden haşlıyor, ayıklıyor ve buzluğa kaldırıyorum. Bu sene buğdayıda bir gün öncesinden haşladım, düdüklüde pişirim bir gece beklettim. Diğer bütün malzemeyi ölçüleriyle beraber bir tepsiye koydum. Ertesi gün telaş olmadı. Ama yinede tencerenin başında beklemek zorunda olduğumdan belim yine sinyal verdi:)

Gelelim tarife ; Ben Ayşe Tüterin tarifini uyguluyorum. Hata oranı neredeyse sıfır.....

Malzemeler:
500 gr. Aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasülye
1 su bardağı sarı üzüm
1 çay bardağı kayısı
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı gülsuyu
1 kg şeker

süslemek için ceviz, kuş üzümü, hindistan cevizi, çamfıstığı, tarçın

(Ben aşurede inciri sevmiyorum onun için koymuyorum. Aşurenin renginide karartıyor. Bir komşum çok küçük doğrayıp üzerine süs diye koymuştu akla yatkın ama ben onuda koymadım:)))

Yapılışı:

Buğdayı yıkayıp düdüklü tencereye koyuyorum, altını yakıp kaynamasını bekliyorum. Bir iki dakika kaynatıp ocağı kapatıyorum. Düdüklünün kapağını kapatıp sabaha kadar şişmesini bekliyorum. Sabah şişen buğdaylara üzerini geçecek kadar su ilave edip yirmi dakika pişiriyorum.
Bir gece önce ayrı ayrı ıslattığım nohut ve fasülyeyi yine ayrı tencerelerde haşlayıp kabuklarını soyuyorum.
Buğdayları aşure tenceresine alıp kendisinin iki katı kadar sıcak su ilave edip kaynatmaya başlıyorum. Helmelenmeye başlayınca nohut ve fasülyeyi ilave edip ara sıra karıştırarak pişirmeye devam ediyorum. Pirinci yıkayıp katıyorum. Yıkayıp dörde böldüğüm kayısıları, üzümü ilave edip üzümler şişene kadar pişiriyorum.
Buraya kadar Ayşe Tütere ait. Burdan sonrası bana:))
Bu aşamada bir çimdik tuz , ½ su bardağı kadar süt, 1-2 portakal kabuğu rendesi (ince tarafıyla), bir tatlı kaşığı kadar toz karanfil, 1 yemek kaşığı kadar ince bulgur koyuyorum.
Biraz daha pişirip gülsuyu ve şekeri ilave ediyorum. 10 dakika sonra ocaktan alıp tabak yada kaselere boşaltıyorum. Biraz soğuduktan sonra üzerini istediğim şekilde süslüyorum.

Hamiş(ler)

---Bu sene Aşuremi salı günü yaptım, dağıttım ama bu yazımı bitirip yayınlayamadım bir türlü.
Aşuremi yaptığım gün misafirim geldi. Dağıtma işlemi geçe kaldı. Ertesi gün kombimiz arıza yaptı. Onu değiştirmek zorunda kaldık. Hatta bu yüzden kursa gidemedim ve özellikle salı günü yapıp kurs arkadaşlarıma ayırdığım aşureyide onlara götüremedim. Kısmet değilmiş. Ama hem onlar hemde ben çok üzüldüm:(
Birde bu sene aşuremin rengi biraz koyu oldu. Çünkü herzaman özellikle aşure yapacağım zaman aldığım buğdayı başka yerden aldım Herhalde ondan oldu.
Ama tadına bakanlardan geçer not:)) aldım. Özellikle kızımdan:)))
Oğlumda beğendi . Ama çok ısrar etmeme rağmen eşim rejimini bozmadı:( yalnızca hatırım için bir çay kaşığı! yedi:)
Ondanda geçer not aldım.
Bu sene aşure maceralı oldu. Allah sağlıkla nice Aşure aylarına ulaştırsın hepimizi......
sevgilerimle

5 yorum:

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

hayatım güzel dileklerin için teşekkürler...allah kabul etsin aşuren içinde ellerine sağlık..öpüyorum sevgilerimle

Flame dedi ki...

Nazlı ablacım bende inciri hiç sevmem aşurede. Eline sağlık çok güzel gözüküyor, Allah kabul etsin.

ahsapboyaci dedi ki...

ımmmm arkadaşım yoksa bu aşüre banamı daha hiç yemek kısmet olmadı bu sene bende daha yapamadım ellerine sağlık canım hayırlı akşamlar

armina dedi ki...

Allah kabul etsin ablacığım, ellerine sağlık. Dünde biz aşure yaptık.

nzlgl dedi ki...

---Sevgili gönül
Teşekkür ederim. Kocaman sevgilerim gönderiyorum


---Flameciğim ne güzel incir konusunda hemfikiriz:)
Teşekkürler canım


---Canım arkadaşım ahşapboyacı
Mümkün olsada bu aşureyi size göndersem:)))
Teşekkürler sevgiler


---Allah sizinkinide kabul etsin canım
çok öptüm