18 Nisan 2008

Beşamel Soslu Tavuk



Malzemeler:


1,5 kilo tavuk eti (kalçadan kuşbaşı doğranacak)
1 orta boy soğan
3 tane domates
birkaç diş sarmısak
tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik, köri
2-3 yaprak fesleğen


SOSU için:


1/2 çay bardağı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı kadar tereyağ
2-3 yemek kaşığı kadar un
1-1.5 su bardağı süt
biraz hindistan cevizi
(Beşamel sosu kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.Ölçüleri
değiştirebilirsiniz. Önemli olan akıcı bir kıvamda sos olması)


Yapılışı:


Tavukları yıkayın ve süzülmesi için biraz bekletin. Daha sonra tencereye sıvıyağı koyun, soyup
rendelediğiniz soğanları ekleyin. Sarmısakları soyun ve ufak ufak doğrayıp soğanlara ilave edin. Tavukları tencereye atın sotelemeye devam edin. Domateslerin kabuklarını soyun ufak ufak doğrayarak tencereye ekleyin. Baharatları ilave edin. Karıştırın. Eğer daha renkli bir görünüm olsun isterseniz bir iki yemek kaşığı salça ilave edebilirsiniz.Tencerenin kapağını kapatın. Yemek kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Tavuklar pişince yemeğin altını kapatın. Eğer içine yaprak şeklinde defne yaprağı atmışsanız almayı unutmayın. Biraz ılınınca borcama alın. (Eğer yemek sulu olmuşsa biraz süzebilirsiniz)
Sosu için yağları tencereye koyun. Unu ilave edip biraz kavurun. Sütü yavaş yavaş ilave edin. Bu arada sürekli sosu karıştırın ki top top olmasın. İstediğiniz kıvama gelince ateşten alıp tavukların üzerine yayın, 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar bekleyin. Bolca kaşar peynirini sosun üzerine dökün ve peynirin erimesi için tekrar fırına koyun. Fırından çıkarıp 5-10 dakika dinlendirip servis yapın.

Hiç yorum yok: